Historia
Vi finns för närvarande på fyra platser inom Storstockholm / Mälardalen:
Hyreshuset Maskinuthyrning har varit verksamt med maskinuthyrning i 30 år.

Kedjan består av fristående företag i samarbete. Sortiment och maskinpark kan variera något mellan depåerna. Sammantaget får Ni som avtalskund tillgång till en stor, bred och modern maskinpark. Behöver Ni investera i egna maskiner eller tillbehör så är vi återförsäljare för ett flertal kända fabrikat.

Har ni som många andra insett att det är bättre att fortsätta arbetet på byggplatsen än att ägna onödig tid till att hämta maskiner och utrustning hos Er maskinuthyrare. Vi kör ut och levererar snabbt till bra priser. Vi kör med egna bilar alternativt anlitar transportbolag med GPS styrda bilar. Vill Ni bli avtalskund eller har andra frågor som rör detta, kontakta respektive Hyreshuset – depå direkt.

Vår historia från 1980 till nutid:

Enligt sägen börjar Hyreshuset Maskinuthyrning då Reidar Bergman(alltid med en tjock cigarr i munnen), vd för Kramo med ”K”och ägt av Paul Andersson Industrier, hade varit i USA i början av 1980-talet. Där ser han att maskinuthyrning är ett utbrett fenomen. Vid den här tiden är maskinuthyrningen i Sverige bara i sin början. Byggförråden bedriver en intern uthyrning inom de stora byggföretagen och en viss del externuthyrs. Några mindre uthyrningsföretag har etablerats.

Hyreshuset Maskinuthyrning AB bildas och ägs till lika delar av Paul Anderson Industrier AB och Beijer Byggmaterial AB. Beijer ska ha affärslägen i sina byggvaruhus och Kramo ska kunna maskinuthyrning. Hyreshuset ska i första hand vända sig mot ”Gör det självare” och Kramo mot storbyggare och sedan ska båda kunna verka i mellansegmentet, små och medelstora byggare.

En skröna säger att Anders Wall (Beijer Byggmaterial) inför etableringen flög helikopter över Västerås och pekade ut var Hyreshuset skulle etableras.

Första Hyreshuset etableras som en pilotenhet 1981, på Generatorgatan 1 vid Asea i Västerås, av Paul Andersson Industrier AB. En stor fyrfärgskatalog trycks och delas ut till hushåll i Västerås. I prislistan finns utöver ett stort maskinsortiment även bl.a. cykelkärror, pulkor, ismaskiner, skrivmaskiner och vävstolar mm. Dessa togs bort i 1982 års prislista!

1983 blir Hyreshuset ett franchisekoncept. Beijer blir själv franchisetagare för Hyreshuset i Gävle, Skellefteå, Sundsvall och Jönköping. Samtidigt rekryteras egna företagare som franchisetagare till Norrköping, Linköping, Täby och Västerås. Umeå etableras 1985.

Hyreshuset Maskinuthyrning AB är en av de första kedjor som är med i Svenska Franchiseföreningen som vid den här tidpunkten är nyetablerat och består av bl.a Mc Donalds, Polarn & Pyret, Hemglass, Svensk Direktreklam och några få till företag.

1985 blir det ”myteri” i Hyreshuset-kedjan, främst mot höga avgifter till Beijer och Kramo. Ett ”konsortium” av ägarna till Hyreshuset i Täby, Västerås och Umeå samt Christer Blomberg, (Kramo), köper aktierna i Hyreshuset Maskinuthyrning AB av Beijer och Kramo.

Under kommande år ändras ägarbilden. Per-Erik Stenberg blir vd och majoritetsägare och tillsammans med Jan Bratowski och Progress Invest (bl.a. Tom Bruno) övertas ägandet i Hyreshuset Maskinuthyrning AB.

Ett stort arbete genomförs med expansion av Hyreshuset-kedjan, utveckling av profilprogram, gemensam marknadsföring, utveckling av ”butiker” och sortiment, centrallager och gemensamma inköpsavtal, gemensamma säljare, import av grävmaskiner från Italien, skyliftar från Finland osv.

1989-1991 etableras i Stockholm bl.a. Hyreshuset i Järfälla och Sollentuna m.fl.

1991 har Hyreshuset-kedjan vuxit kraftigt till drygt 30 depåer/butiker i Sverige och Finland. I samband med bygg- och finanskrisen 1991 rekonstrueras Hyreshuset-kedjan. Kvar blir i första hand Hyreshuset-depåerna i Stockholmsområdet som genom ett nytt samarbetsavtal fortsätter samverka under namnet ”Hyreshuset Maskinuthyrning”.

Efter några tuffa år i början av 1990-talet återhämtar sig byggmarknaden och uthyrningen tar fart igen. Hyreshuset etablerar sig mer och mer som en bygguthyrare vid sidan av de stora drakarna, men fortfarande känner sig hemmabyggaren välkommen på Hyreshuset.

Hyreshuset i Stockholm tillkommer som första nya Hyreshuset och några år senare öppnas även Hyreshuset i Norrtälje.

År 2003 köper Cramo Hyreshuset i Täby, varvid även varumärket Hyreshuset överlåts. Året därefter beslutar Hyreshuset i Järfälla, Norrtälje, Sollentuna samt Stockholm att återköpa varumärket från Cramo. Övriga Hyreshuset blir därmed licenstagare till varumärket.

Nu har även Hyreshuset Ljusterö tillkommit.